ویژگی اسباب بازی خوب برای کودک دوزبانه
بازی یکی از مهمترین فعالیت های کودک دوزبانه است. کودک دوزبانه و به طور کل تمامی کودکان از بازی می آموزد و تجربه می کند از این رو باید بدانیم که یک اسباب بازی مناسب و خوب باید چه ویژگی هایی را دارا باشد.
- ویژگی اول : پرورش نیروی سازندگی
اسباب بازی باید چنان باشد که ذهن کودک دوزبانه شما را برانگیزد و او را به سوی آفرینندگی و سازندگی سوق دهد. کار اسباب بازی سرگرم کردن، ساکت نگه داشتن و پر کردن وقت کودک دوزبانه شما نیست. اسباب بازی باید علاوه بر سرگرم کردن کودک، او را به گونهای فعال به کاری مثبت و سازنده وادارد و نیروی سازندگی و خلاقیت او را پرورش دهد.
- ویژگی دوم : نزدیکی به واقعیتها و فرهنگ جامعه
اسباب بازی باید سبب نزدیکی به واقعیت و فرهنگ جامعه باشد. یک اسباب بازی مطلوب باید با دیگر وسایل و محیط زندگی کودک دوزبانه و با ارزشهای موجود در جامعه تناسب داشته باشد. چنین وسیلهای سبب میشود که کودک از آغاز کودکی ضمن نخستین تجربههای زندگی بسیاری از ارزشهای معلول در جامعه را بشناسد و آن را فرا گیرد.
- ویژگی سوم : تحریک حواس مختلف
هر اندازه اسباب بازی بتواند حواس بیشتری از کودک را به کار گیرد و لذت بیشتری ایجاد کند، مناسبتر است. کودکان دوزبانه از هر چیزی که آن را لمس کنند، ببینند و بشنوند بیشتر لذت میبرند تا چیزهایی که تنها مشاهده کننده آن باشند.
- ویژگی چهارم : پرورش خیالات و تصورات
اسباب بازیها باید بتوانند تصورات و خیالات کودک دوزبانه را گسترش دهند، بنابراین کلیه لوازمی که بتواند در این امر به کودک یاری رساند مناسب و مطلوب شناخته میشود. کودک از اسباب بازی و یا وسایلی که امکان خیال پردازی در او ایجاد کند خسته نمیشود.
- ویژگی پنجم : کشف و جستوجو
اسباب بازی باید به کودک در اکتشاف و جستوجو از طریق تجربه کمک کند، کودک دوزبانه باید قادر باشد آزادانه به اسباب بازی خود دست بزند، این وسایل نباید فقط یک هدف را در خود داشته باشد بلکه باید استفاده از آن باعث شود که کودک بسیاری از تجربیات روزمره و یا آموختههای خود را به وسیله تمرین، کاربرد صحیح و کشف کردن را از این طریق بیاموزد.
- ویژگی ششم: داشتن انگیزه یا محرک
اسباب بازی مناسب بایستی بتواند نظر کودک دوزبانه شما را جلب کند، اگر بازی با اسباب بازی توام با موفقیت باشد کودک به ادامه بازی ترغیب میشود. برای مثال وقتی کودکی قطعات رنگی را بر اساس رنگ خاص هماهنگ میکند یا قطعات پازلی را در کنار یکدیگر میچیند، احساس موفقیت میکند و این بهترین پاداش است.
- ویژگی هفتم : پرورش مهارتها و تواناییهای بدنی
اسباب بازی باید سبب توسعه مهارتها و تواناییهای جسمی کودک دوزبانه گردد، اسباب بازی مطلوب علاوه بر پرورش قوای روانی، عاطفی و خلاقیت باید توانایی کودک را در زمینه استفاده از اعضای بدنش توسعه دهد. بنابراین برای پرورش کلیه حواس، باید اسباب بازی مناسب آن را در اختیار کودک قرار داد تا کودک علاوه بر سرگرمی به توانایی جسمی خویش آگاه گردد.
- ویژگی هشتم: تناسب با سن کودک
اسباب بازی باید مناسب سن و همخوان با علایق و درخور تواناییهای ذهنی و رشدی کودک دوزبانه شما باشد؛ نه آن قدر سخت و پیچیده که کودک از بازی با آن عاجز شود نه آن قدر ساده که علاقه کودک را از بین ببرد. در حقیقت چون خواستهها و تمایلات کودکان دوزبانه شما از نظر ساختار جسمانی و روان شناسی در سنین مختلف فرق میکند، پس بهتر است که در هر سن و سالی اسباب بازی مناسب همان سن را تهیه کنیم تا موجب رشد عقلی و شخصیتی آنان شود.
- ویژگی نهم : تناسب با جنسیت کودک
اسباب بازی باید متناسب با جنسیت کودک دوزبانه باشد. در زمینه نقش جنسیت در انتخاب اسباب بازی تحقیقات فراوانی شده. اگر پدر و مادری مشاهده کردند که پسرشان عروسک بازی میکند یا دختر آنان تفنگ بازی میکند حساسیتی نشان ندهند؛ تفاوت جنسی 7 تا 8 سالگی آشکار میشود و هر کدام به بازیهای خود خواهند پرداخت که با طبیعت و انتظارات جامعه از آنان منطبق است.
- ویژگی دهم : دوام و استحکام
اسباب بازیها باید آن قدر مستحکم و بادوام باشند که کودکان دوزبانه شما مدت طولانی با آنها بازی کنند. ظاهری جذاب و زیبا داشته باشند تا کودکان را به خود جذب نماید. دارای تنوع و قابلیت تغییر باشد و در فعالیتهای آموزشی مختلف مورد استفاده قرار گیرد.